Fettförbränning

 

Ämnet fettförbränning är ett hett och omdiskuterat ämne. Alla vill gå ner i vikt och bränna fett och gärna så fort som möjligt! Det finns många olika aspekter att ta hänsyn till. En av de viktigaste är just tålamod…

En viktig faktor tror jag är det allmänna välbefinnandet. Forskning har visat att stressade personer lättare samlar fett på magen därför att kroppen gått in i en “kamp-eller-flykt” reaktion och samlar på sig fett. Många misslyckas med att gå ner i vikt fastän de följer “den perfekta dieten”. Jag tror helt enkelt att psyket spelar en större roll än man tror. Är du inte tillfreds med livet i allmänhet, känner dig stressad eller trött så säger kroppen ifrån. Det gäller att börja dra i rätt ända av tråden.

Hur som helst, här följer de mest beprövade och bevisade sanningarna när det gäller fettförbränning:

1. Det finns två tider på dygnet då det är som bäst att bränna fett

– På morgonen innan frukost och efter kaffe eller koffeintabletter: då har man låga nivåer av glukos i blodet och koffeinet ökar lipolysen vilket gör att fettet lättare frisätts från fettcellerna. Lågintensiv träning är hemligheten. Då bränner man nämligen procentuellt mest fett, och sparar på muskelmassan. Lågintensiv träning är när man ligger mellan 55-65 % av sin maxpuls. Om man inte vet sin maxpuls kan man gå efter andningen. Så länge du kan andas genom näsan ligger du på en lagom träningsnivå. Dessvärre är kroppen i ett i katabol (nedbrytande) fas på morgonen och att man förlora en del muskelmassa. Men för att förhindra nedbrytning av protein så drik en proteindrink innan .

På eftermiddag/kväll efter styrketräningen: Då har den största mängden kolhydrater används under styrketräningen och kroppen väljer att bränna fett. På morgonen kan man sikta på ca 1- 1 ½ timmes power walk och på kvällen ½- 1 timmes förbränning. Därmed inte sagt att man behöver göra båda. Precis som i all annan träning gäller det att successivt öka träningsmängden.

2. Mer muskelmassa bränner mer fett. Både i vila och i träning. Därför är styrketräning ett viktig del ifettförbränningen och för att få “fasthet” i kroppen.

3. Bra kondition ger också bättre fettförbränning. Långa lågintensiva pass (minst 60 minuter, upp till flera timmar) bränner mycket fett.

4. Självklart har kosten minst lika stor betydelse som träningen. Här kan man använda sig av en mycket enkel ekvation:

– Ät lika mycket mat som du förbrukar=Du behåller din vikt

Ät mindre mat än du förbrukar=Du minskar i vikt

Ät mer mat än du förbrukar=Du ökar i vikt

Men därmed inte sagt vilken typ av vikt (fettvikt/muskelvikt) du ökar eller minskar i.

Ett bra sätt att se till att man går ner i rätt slags vikt är att göra en kalipermätning för att se hur många % kroppsfett man har i förhållande till muskelmassan. Man kan därifrån räkna ut hur många kalorier man ska äta från protein, kolhydrater och fett för att minska i fettvikt.

Det som gäller är framför allt: Tålamod. Kroppen och knoppen tar tid att vänja sig vid en livsstilförändring.